Migren Nedir?

Migren, baş ağrısı rahatsızlıkları arasında en fazla karşılaşılan sorundur ve toplumda pek çok kişide bulunur. Yaşam kalitesini son derece etkileyen migren; ışık, ses ve alkol tüketimi gibi pek çok duruma bağlı olabilir. Sosyal yaşantıyı ve iş hayatını yakından etkileyen migren atakları için ne yazık ki kalıcı bir tedavi yöntemi bulunmaz. Bu nedenle atak geldiği an yapılması gereken şey sessiz ve karanlık bir ortamda ağrı kesici alarak geçmesini beklemektir. Öte yandan migrenin tam olarak neden kaynaklandığı da bilinmemektedir. Bu da tedavi edilmesini daha zor hale getirir. Oldukça yaygın bir hastalık olan migren, zaman içinde ilerleyerek kronik ağrılara neden olabilir. Seviye seviye farklılaşan migren hastalığı, nöroloji uzmanlarının kontrolünde hafifletilebilir.

Migren Neden Olur?

Migrenin kesin olarak nedeni bilinmese de migrene neden olan ana faktörler şu şekildedir:
  • Alkol kullanımı
  • Çeşitli ilaçlar
  • Kadınlarda regl dönemi ve hormonal düzensizlikler
  • Aşırı duygusallık ve hassasiyet
  • Aşırı kilo
  • Migren için kullanılan ağrı kesici ilaçlara karşı bağışıklık geliştirme
Migrenin belirtileri kişiden kişiye değişir ve genellikle ataklar 4 ila 72 saat arası sürer. Atak halinde gelişen migrende belirli noktalarda baş ağrısı ve zonklama ortaya çıkar. Ayrıca bazı durumlarda kusma ve bulantı da gözlenebilir. Ağrının şiddeti ve bölgesi duruma göre farklılaşabilir.
Genellikle hastalar aşırı ses ile ışığa karşı duyarlı hale gelirler ve karanlık ortamda kendilerini daha iyi hissederler. Ağır fiziksel hareketler yapmak da migren ağrılarını tetikleyebilir. Bununla birlikte bulanık görme gibi görme sorunları kimi hastalarda atakların devamında ortaya çıkabilir. Nedeninin tam olarak bilinmemesi migren tedavisini zorlaştırır. Ancak enjeksiyon halinde uygulanan migren botoksunun migrene iyi geldiği bilinmektedir. Botoksun migrene iyi geldiği tesadüfen ortaya çıkmıştır. Migren botoksu beyindeki ağrı yapıcı sinirleri etkiler ve bu sinirlerin salgılama yapmasını önler. Bu şekilde migren ataklarını engeller. Migren botoksu uzman doktor kontrolünde yapılması gereken tıbbi bir tedavi yöntemidir. Üzerinde hala çalışmaların yapıldığı bu yöntemle baş ve boyun bölgesindeki sinir sıkışmalarının da önüne geçilir. Bu sıkışmaların migren ağrısında etkisi olduğu bilinmektedir. Botoks uygulaması ile kasların tedavi edilmesi, düzgün çalışmasının sağlanması ve bu şekilde ağrı yapıcı durumların ortadan kaldırılması amaçlanır.

Migren Botoksu Kimler İçin Uygundur?

Migren botoksu kronik hale gelen migren ataklarının tedavi edilmesinde ve yaşam standartlarının iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Ancak işlemin yapılması için öncelikle nöroloji uzmanının kontrolü gerekir. Fiziksel muayene, kan tahlili ve MR taraması gibi çeşitli tetkiklerden sonra gerekirse tedaviye başlanabilir. Botoks yöntemi;
  • Hamilelere
  • Belirli sağlık problemi olan hastalara
  • Emzirme dönemindeki annelere
yapılmaz. Bunun dışında migren ataklarından şikayetçi olan ve ilaçla atakları kontrol altına alamayan migren hastaları için önerilen bir yöntemdir.

Migren Botoksu Nasıl Yapılır?

Migren botoksu uygulamasında, migren ataklarına ve sinir sıkışmalarına iyi geldiği bilinen özel bir madde minik iğneler aracılığıyla vücuda enjekte edilir. Bu enjeksiyon baş, boyun ve alın bölgelerinden uygulanır. İşlem sırasında acı hissedilmez ve ortalama 15 dakikada operasyon tamamlanır. Migren botoksunun etkili olabilmesi için genellikle 2 veya 3 seans sürdürülmesi gerekir. Migrenin şiddetine göre gerekirse migren atakları kronikleşmekten çıkana kadar tedaviye devam edilebilir. Seanslar arası süre ise 3 ila 6 ay olarak kişiden kişiye farklılaşır. Botoks işleminde beyindeki kas ve sinirler arasındaki iletişimsizlik ortadan kaldırılır ve bu şekilde ağrıların azaltılması sağlanır. İşlemin uygulandığı bölge, yöntem ve plan hastanın ağrı şiddeti, sağlık durumu ve yaşadığı migren tipine göre değişkenlik gösterir. Bu yöntemde herhangi bir yan etki bulunmaz, fakat işlemin uygulama biçiminin nasıl olacağına uzman doktorun karar vermesi gerekir.

Botoks Migren Tedavisinde Kullanılır Mı?⁣

Botoksun migren tedavisinde yeri var mı? Bu tedavide nasıl kullanılıyor? Bununla ilgili bilgilendirmek istiyorum sizleri. Botoks migren tedavisinde özellikle kasları gevşetmek için kullanılan bir ilaç olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında, gerilim tipi baş ağrılarında da kullanılabiliyor. Bu kullanım kişiden kişiye göre farklılık gösterebiliyor. Her migreni olan kişide botoksun etkili olabileceği söylenemez. Ancak, çoğu kişide migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azalttığı kesin olarak ispat edilmiş. Bu durum bilimsel olarak da ortaya konulmuştur. Bazı insanlarda özellikle gerilim tipi baş ağrılarında botoksun çok fayda ettiği görülmektedir. Bu kişilerde normal estetik botoksu (göz kenarı, alın ve glabella bölgelerine) yapıldığı zaman gerilim tipi baş ağrısının çok azaldığı hatta tamamen ortadan kalktığı izlemlenmektedir.⁣

Kategoriler

Hizmetlerimiz

Sosyal Medya